środa, 16 maja 2012

Sernik z brzoskwiniami

      Jak zrobić sernik bez twarogu? (który w Szwajcarii trudno znaleźć). Mamy sprawdzony przepis - ciasto jest wyborne! - według przepisu Agnieszki.

Trzeba przygotować:
*na spód i kruszonkę:
- 3 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 3/4 szkl cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- cukier waniliowy
* na serową masę:
- 750g  séré maigre
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 szklanka cukru
- 125g masła
- budyń śmietankowy
- 1/4 olejku śmietankowego
* piana:
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru
* ponadto:
- brzoskwinie z puszki

         Ciasto składa się z czterech części: spodu, masy serowej z brzoskwiniami, piany i kruszonki. Spód na ciasto i kruszonkę przygotowuje się razem.
        Zmiksować cukier z żółtkami. Kiedy dobrze się połączą,  dodać wszystkie składniki z części "na spód i kruszonkę". Wyrobić. Całość podzielić (2/3 i 1/3), schłodzić w lodówce.
        Szklankę cukru zmiksować z jajkiem, dodać serek i resztę składników na serową masę. Białko ubić na sztywną pianę.
     Większą częścią ciasta wylepić spód blaszki, na to wylać masę serową i obłożyć ją pokrojonymi brzoskwiniami. Na wierzch wyłożyć pianę z białek (białka i cukier zmiksować), a na nią zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 st C około godziny. Smacznego!

         Dla mniej zaprawionych w kuchennych bojach przygotowaliśmy kurs zdjęciowy:
P.S. Sernik "zjadł się" tak szybko, że nie zdążyłam zrobić ładnego zdjęcia na talerzyku ;) M. Simm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz