poniedziałek, 7 maja 2012

Wina z Auvernier

      Nasza wędrówka po winnicach Auvernier należała do bardzo udanych. Szczególnie spodobał nam się ostatni gospodarz - Monsieur Jean-Denis Perrochet z la Maison Caree, który uraczył nas nie tylko winami, ale i przednią historią o regionalnych winnicach, problemach i radościach szwajcarskich winiarzy, ciekawostkami dotyczącymi produkcji, a przede wszystkim pasją, jaką jego rodzina od dziesięcioleci czerpie z produkcji win. Jeśli nie kochasz tego, co robisz, wino nie będzie dobre - powtarzał Monsieur Perrochet.
        Od XVI wieku - kiedy to nazwisko Perrochet  pojawia się w miejskich księgach - aż przez cztery stulecia gospodarka lokalna Auvernier uzależniona była od wędkarstwa i uprawy winorośli. Z tego powodu, niemal każdy kawałek ziemi aż po jezioro Neuchâtel został pokryty winnicami. La Maison Carrée trafił do rodziny obecnych właścicieli w roku 1827 - od tamtego czasu starają się oni utrzymać dawny, regionalny charakter i smak swoich win.
          Winogrona uprawiane przez la Maison Caree rosną zarówno w Auvernier jak i w Hauterive, czyli  na zachód i na wschód od Neuchâtel i obejmują łączną powierzchnię blisko 10 hektarów. Suma poszczególnych win w dużej mierze zależy od rodzaju gleby, na których rosną winorośle.
       Auvernier charakteryzuje się glebami głębokimi, które zostały utworzone przez lodowce i rzeki. W niektórych winnicach gleba zawiera również drobne cząstki gliny bądź wapienia, które zapewniają stałą wilgotność w głębszych warstwach podłoża nawet latem. Gleby te są szczególnie dobrze przystosowane do aromatycznych win białych.
      Inne ziemie, np. w La Pierre, czy Le Montillier mają czerwonawy kolor za sprawą obecności tlenków żelaza. Ich fundament jest skalisty i zazwyczaj znajduje się dość blisko powierzchni. Doskonały drenaż szczególnie sprzyja specjalnej odmianie Pinot Noir.
     Tereny w Hauterive są typowym przykładem gleby płytkiej, o podłożu skalnym - wapień znajduje się tam nawet mniej niż jeden metr pod powierzchnią. Cienka warstwa ornej, bogata w żelazo ziemi i umiejscowiony pod nią żółty kamień (słynny Pierre d'Hauterive) pozwalają korzeniom winorośli nurkować w głąb w poszukiwaniu wody. Są to idealne warunki uprawy dla Pinot Noir.
       Rodzaje win są reprezentatywne dla większości lokalnych winiarzy. Wina Neuchâtel to głównie Chasselas (40 proc.), Pinot Noir (50 proc.), oraz Chardonnay i Pinot Gris (10 proc.).
M. Simm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz