czwartek, 8 listopada 2012

Trufle i różowe wino

     Kozi ser, oleje tłoczone na zimno, syropy, absynt, miody, konfitury, wędliny, a nawet trufle czy Œil-de-perdrix - tych i wielu innych produktów z naszego regionu będzie można skosztować na zamku w Boudry. Przez dwa dni!
     Z degustacją połączono wystawę pt. „Hauterive – gmina z winnicami” oraz animacje: „Iryzacja. Tworzenie biżuterii ze srebra, szkła i kamieni półszlachetnych” oraz „Drakkar – ceramiczna pracownia”. Będzie też można zjeść coś ciepłego. A to wszystko w murach i piwnicach XVIII-wiecznego zamku w Boudry! W Internecie zamieszczono pełną listę wystawców oraz właścicieli winnic.


CO:  (re)découvrir et déguster les produits du terroir
GDZIE: Château de Boudry; niecałe 12 km z Neuchâtel w stronę Lozanny, czyli ok.15 min samochodem
KIEDY: w sobotę i niedzielę, 10 i 11 listopada, od 10.30 do 18.00; między 11.00 a 16.00 można kupić na miejscu coś ciepłego do jedzenia
ZA ILE: wstęp wolny; amatorzy win płacą za ich degustację 5 chf (w cenę wliczony jest kieliszek - można go sobie zatrzymać)
DLA KOGO: dla wszystkich amatorów dobrej kuchni
DOJAZD: możliwość zaparkowania w Centre d'entretien N5 w Boudry, stąd będą dowozić do zamku darmowe busy; na tych, którzy wybiorą się do Boudry tramwajem, czekać będzie na ostatnim przystanku darmowy wycieczkowy pociąg, który dowozi do zamku - kursuje mniej więcej co 20 min
INFO: www.paysgourmand.ch/modules/catalog/default.asp?MarqueID=1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz